Gå tillbaka
Vem e-handlar från utlandet?
  • By Lena Johansson

  • torsdag, maj 26, 2016

Våga dig ut i Europa

När man ska välja i vilket eller vilka länder man ska öppna upp sin webbshop är det intressant att veta hur många som e-handlar i ett visst land. Det är också viktigt att se om de som e-handlar är öppna för att handla från utländska webbshoppar. De nationer som bäst har lyckats etablera sin Europaförsäljning är Storbritannien, Tyskland, USA och Kina. De säljer alltså mest, men vilka europeiska länder väljer i högst grad utländska e-shoppar? Jag har hittat svar på denna fråga i undersökningen E-handeln i Europa . Här avslöjas också vilka typer av varor som fungerar bäst för e-handel utomlands.

Statistiken över hur många som har e-handlat från ett visst land anges i undersökningen både i antalet invånare och i andelen invånare. Antalet kan vara intressantare än procentsiffran. De länder som är med i undersökningen skiljer sig nämligen mycket i folkmängd, från Belgien med 11,2 miljoner till Tyskland med 80,2. De länder som procentuellt e-handlar mest från utlandet är Norden, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Spanien. Ser vi till antalet miljoner spenderade kronor på e-handel från utlandet leder Tyskland med 34,8 före Storbritannien på 29,1. Därefter kommer ett stort glapp till de övriga europeiska länderna. Två länder med stor befolkning men med liten andel som e-handlar från utlandet är Italien och Polen. De kan uppfattas som omogna marknader eller länder med stor tillväxtpotential.


E-handelsvaror som fungerar

23,9 miljoner konsumenter i Storbritannien har handlat kläder och skor på nätet det senaste året. Det är en imponerande marknad med svenska ögon mätt. En viktig fråga är om de är villiga att handla från utlandet, till exempel från oss i Sverige. Britterna handlar mycket från USA och Kina och ganska mycket från Tyskland. 2 % av britterna (15–79 år) eller 900 000 stycken har handlat från svenska webbshoppar under 2015.

Favoritvarorna vid köp från utlandet (Europa) är kläder och skor, som tvåa kommer hemelektronik. Därefter beror det på vilket land det gäller. I Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Belgien köper man gärna cd-skivor, i Norden och Polen kosmetika och i Frankrike, Nederländerna och Italien böcker. I Spanien ligger biltillbehör på tredje plats. För varje land finns en topp-8-lista över de mest sålda varorna 2015.

Vem köper av vem?

Vissa länder föredrar att handla av grannländer. Belgare handlar mest från Nederländerna, nästan vartannat köp. Då borde svenska webbshoppar gå bra i sina grannländer. Gör de det? Köpvanorna i de nordiska länderna liknar varandra ganska mycket. Man köper helst från Storbritannien, Tyskland, USA och Kina, men därefter av sina grannländer. Sverige e-handlar från Danmark, Danmark från Sverige, i Norge har 20 % av dem som e-handlat från utlandet köpt något från Sverige och i Finland e-handlar man mer från Sverige än från USA.

Det finns en tydlig trend att handla från de större länderna inom e-handel. Förmodligen handlar det mycket om priser och att större länder med fler inhemska konsumenter kan hålla lägre priser. Det finns också marknader inom e-handel som nästan är orörda. Dessa länder finns inte med i PostNords undersökning. Jag tänker på länder som Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och de baltiska länderna. Dessa kan betraktas som omogna marknader med låg internetpenetration. Men naturligtvis skiljer de sig åt och kanske är vissa på väg att mogna?

Källa: E-handeln i Europa 2015, PostNord http://www.postnord.com/sv/media/rapporter/e-handel/e-handeln-i-europa-2015/

Källa: E-handeln i Norden 2016, PostNord http://www.postnord.com/sv/media/rapporter/e-handel/e-handeln-i-norden-2016/

 

Senaste inläggen

Arkiv

    Nyhetsbrev

     

    Gör en offertförfrågan!

    Skicka in din text så återkommer vi inom en timme med en offert.