Översättningsbyrå i Skandinavien

Just den översättning du behöver

GLOBALscandinavia finns i hela Skandinavien och har arbetat som språkpartner till företag i över 30 år. Många projekt hanterar vi internt, men vi har också ett stort nätverk av frilansande översättare och granskare runt om i världen. Det gör att vi kan leverera bra översättningar till och från alla språk.

GLOBALscandinavia - mer än 30 år av översättningar och utveckling

GLOBALscandinavia har nyligen fyllt 30 år. Det var Ralf Hohle Hansen som fick idén att starta företaget som student vid Handelshøjskolen i Köpenhamn (i dag CBS - Copenhagen Business School). Här gick han utbildningen till cand.ling.merc. och fick 1983 behörighet att arbeta som auktoriserad translator och tolk till och från tyska och, som sekundärt språk, engelska. Nedan följer Ralf Hohle Hansens egen berättelse.

Från analogt till digitalt

Till en början arbetade jag som ensamföretagare och från lokaler i centrala Köpenhamn inleddes arbetet med översättning och tolkning för små företag i Köpenhamn med omnejd. Efter en tid knöts två partners (även de translatorer i engelska och tyska) till företaget, som gavs namnet SprogData A/S. Efter en tid upphörde samarbetet och vid denna tidpunkt fick vi uppleva den revolution som elektronisk ordbehandling innebar. Vi investerade i ett för tiden avancerat system som hette IBM System 80, med tre datorer och en jättestor skrivare, och började använda program som Word och WordPerfect.

Tillväxt med kundsamarbeten som pågår än idag

Antalet kunder växte, och företaget började anställa översättare inom olika språk. Vi arbetade för IBM och andra företag i Danmark och utomlands, och vi levererade bestyrkta översättningar till myndigheter. Vi började också få uppdrag från Bohnstedt-Petersen A/S, som importerade Mercedes-bilar från Tyskland. Det var upprinnelsen till samarbetet med Daimler. Det första avtalet tecknades 1983, så samarbetet har i dag varit i gång i över 30 år.

Namnbyte och geografisk expansion

Efter 17 år i Köpenhamn var vi omkring 25 översättare som arbetade i lokaler på Ny Adelgade och Hovedvagtsgade i centrum av Köpenhamn. 2004 vann vi utmärkelsen Gazelle i Danmark för vår stora ökning av omsättning och vinst, och samtidigt anställde vi flera svenska översättare. De flesta bodde i Malmö och Lund och pendlade till Köpenhamn varje dag. Detta år byte vi också namn till GLOBALscandinavia Translation. Efter några år var det slut med att åka fram och tillbaka mellan Sverige och Danmark. 2008 öppnade vi ett kontor i Malmö och kom på så sätt närmare våra svenska kunder. Verksamheten fortsatte att utvecklas och vi öppnade en finsk avdelning med finska översättare och frilansare. 2010 förvärvade vi ett norskt översättningsföretag där ägare, medarbetare och frilansare blev en del av GLOBALscandinavia. I dag har vi flera medarbetare i Norge och ett kontor i centrala Oslo.

Tradition och utveckling

Och här är vi idag. Framtiden inom översättningsbranschen tillhör de företag som kan arbeta smart och utnyttja de tekniska möjligheterna för snabb och exakt översättning på effektivast möjliga sätt. Vi har mer än tre decenniers erfarenhet och fortsätter att utmana oss själva för att söka nya vägar till att vara en attraktiv partner för våra kunder.

 

Gör en offertförfrågan!

Skicka in din text så återkommer vi inom en timme med en offert.